Budi i ti dio uspješne priče! Kompanija Frozen Berries nudi poslovnu mogućnost uključivanja u posao zainteresiranim stranama u pravcu proširenja kapaciteta ili razvijanja novih poslovnih pravaca uz finansijsko ili materijalno ulaganje. Cilj je iskoristiti strateški geografski položaj, bescarinski izvoz u zemlje Jugoistočne Evrope i Rusiju, najnižu stopa poreza na dobit u Evropi od 15%, kao i obrazovnu i kvalitetnu radnu snagu uz partnersku podršku strane kompanije koja bi osigurala zaštitu i podršku na svjetskom nivou i osigurala izgradnju imena prepoznatljivog po kvalitetu.

Proizvodi / Malina

- KONVENCIONALNA MALINA:
Proizvod dobijen uzgajanjem prema savremenoj tehnologiji uzgoja, uz upotrebu zaštitnih sredstava kao i vještačkih mineralnih gnjojiva. Veliki dio uzgoja se bazira na upotrebi stajskog gnjojiva kao osnove, a vrlo mali dio se dopunjuje vještačkim gnjojivima. Kod upotrebe zaštitnih sredstava, maksimalna pažnja je posvećena samo na dio koji je neophodan. Kod konvencionalnog uzgoja pokušava se maksimalno približiti ne samo integralnoj proizvodnji nego čak i organskom uzgoju.

 

- ORGANSKA MALINA:
Proizvod dobijen uzgajanjem prema organskim principima i načelima uzgoja maline. Program organske proizvodnje je veoma blizak tradicionalnom načinu proizvodnje po inputima, ali postoje i značajne razlike prije svega u sistemu kontrole procesa. Samo proizvod kontrolisan i certifikovan od strane ovlašćene kontrolne organizacije može se staviti u promet sa oznakom »organski proizvod«. Za ovaj program koji je veoma blizak tradicionalnom načinu proizvodnje izuzetno je značajno odabrati pogodno područje (brdsko-planinsko), savjesne radnike koji razumiju i žele da sarađuju na ovom projektu. Takođe je veoma značajno izgraditi kvalitetan sistem interne kontrole koji će pratiti, usmjeravati i obrazovati sve učesnike u lancu proizvodnje.U sklopu sortimenta konvencionalne i organske maline možemo izdvojiti sljedeće sorte:

- VILAMET (Rubus idaeus L.):
Bujna je sorta i stvara veliki broj uspravnih izdanaka sa srednje dugim i elastičnim rodnim grančicama, koje se rijetko lome pod teretom roda ili dejstvom jačeg vjetra. Sazrijeva srednje rano, prosječno krajem prve dekade juna. Zrenje počinje krajem prve dekade juna a završava se u drugoj polovini jula. Period sazrevanja plodova traje dosta dugo, prosječno 30 dana. Tolerantna je prema ekonomski najštetnijim virusima, a umjereno je osetljiva prema plamenjači pupoljaka i rodnih lastara maline (Didymella applanata). Plod je srednje krupan do krupan, prosječne mase oko 4 g, zaobljeno-kupast, tamnocrvene boje, čvrst, slatkonakiseo, aromatičan i ukusan. Lako se bere i dobro podnosi transport. Plodovi su pogodni za svježu upotrebu i razne vidove prerade. Veoma su pogodni za duboko smrzavanje. Prezreli plodovi služe za dobijanje odličnog soka i kao bojadiser. Vilamet je trenutno privredno najznačajnija sorta u Bosni i Hercegovini.

Pakovanje: 1/10 kg, 10/1 kg, 4/2,5 kg, 0,250 kg, 0,450 kg, 0,750 kg, te bilo koja druga kartonska ili plastična ambalaža.

 

- MIKER (Rubus ideaus L.):
Sazrijeva srednje kasno. Počinje da zrije prosječno početkom treće dekade juna, nedjelju dana poslije Vilameta. Broj izdanaka po žbunu i dužnom metru nešto je manji nego kod Vilameta. Izdanci su vrlo bujni. Rodne grančice su umjereno duge, snažne i lijepo raspoređene na dvogodišnjim izdancima. Više osetljiv na ljubičastu pjegavost lišća i izdanaka maline (Dydimella applanata), otporan je prema antraknozi (Elsinoe veneta ) i hrđi maline (Phragmidium rubi-idae) a u odnosu na Vilamet manje osetljiv prema truleži korijena (Phitophtora fragarie var. rubi), što je vrlo značajno za naše uslove. Ima dubok zimski odmor pa nešto kasnije kreće u proljeće. Kasno završava vegetaciju i osetljiv je na jake zimske mrazeve. Plod je krupan (oko 4,5 g) i ujednačen tokom cijele berbe. Jarko je crvene boje i privlačnog izgleda, čvrst, zarubljeno-kupast, gladak, pravilnog oblika, aromatičan i slatkog do slatkonakiselog ukusa. Lako se bere. Ima duge rodne grančice i zahtijeva dodatne naslone. Dobro podnosi manipulaciju. Takođe, dobro podnosi smrzavanje, a malo gubi pri odmrzavanju – defrostaciji. Sardrži više suhe materije od Vilameta. Na osnovu dosadašnjih rezultata kod nas može se smatrati privredno značajnom sortom maline. Velika rodnost i kvalitet ploda su mu glavne prednosti, a veće rastojanje i dodatni nasloni su mana ove sorte. Ova sorta ima perspektivu kod nas. Poslednjih nekoliko godina postizala je veću cijenu na tržištu od Vilameta, ali će se situacija sigurno promijeniti u korist Vilameta.

Pakovanje: 1/10 kg, 10/1 kg, 4/2,5 kg, 0,250 kg, 0,450 kg, 0,750 kg, te bilo koja druga kartonska ili plastična ambalaža.

 

- POLKA (Rubus ideaus L.):
Radi se o stalnorađajućoj malini. Poznata je i kao jesenja malina jer joj je vreme sazrijevanja produženo pa se berba odvija od augusta mjeseca pa sve do prvih jačih mrazeva. Plodovi ove sorte su srednje krupni, čvrsti i tamnocrvene boje. Pošto se beru na 2 do 3 dana, a pun rod se dostiže u drugoj godini, ova sorta maline može dati visoke prinose. Sve se više gaji u Evropi jer je kvalitet plodova jako dobar.

Pakovanje: 1/10 kg, 10/1 kg, 4/2,5 kg, 0,250 kg, 0,450 kg, 0,750 kg, te bilo koja druga kartonska ili plastična ambalaža.

 

- TULAMIN (Rubus ideaus L.):
Kanadska sorta. Otporna je prema lisnoj vaši Amphorophora agathonica Hottes, koja je vektor virusa mozaika crvene maline (RMV). Izdanci su veoma bujni sa dugim, „elastičnim” rodnim grančicama koje se ne lome pod teretom roda. Plod je izuzetno krupan, svjetlo crvene boje, privlačnih organoleptičkih svojstava. U lokalitetima sa vrlo niskim zimskim temperaturama moguća su oštećenja izdanaka, zbog čega se preporučuje za gajenje u toplijim područjima ili u zaštićenom prostoru.

Pakovanje: 1/10 kg, 10/1 kg, 4/2,5 kg, 0,250 kg, 0,450 kg, 0,750 kg, te bilo koja druga kartonska ili plastična ambalaža.

 

- GLEN EMPL (Rubus ideaus L.):
Glen Empl je sorta srednjeg vremena zrenja i rađa krupne, slatke, svjetlo crvene plodove kupastog oblika. Izdanci su bez bodlji, dobre bujnosti i otporni na 2 biotipa biljnih vaši vektora virusa. Ima umjerenu do slabu otpornost na niske temperature, i u hladnijim podnebljima pupoljci su podložni izmrzavanju. Kvalitet Glen Empl plodova uzima se kao industrijski standard.

Pakovanje: 1/10 kg, 10/1 kg, 4/2,5 kg, 0,250 kg, 0,450 kg, 0,750 kg, te bilo koja druga kartonska ili plastična ambalaža.